Millaista luonnonkosmetiikkaa kuivalle ja herkälle iholle?

Kuivan ja herkän ihon kokemusasiantuntija täällä hoi! Purjehdusinnon lisäksi olen isältäni perinyt atooppisen ja herkän ihon, jonka takia olen teini-iässä vieraillut useamman kerran ihotautilääkärillä ja esimerkiksi valohoidoissa. Tätä nykyä tulemme ihoni kanssa toimeen suhteellisen hyvin. Kantapään kautta olen onnistunut löytämään oikeat tuotteet sekä elintavat, jotta ihoni voi hyvin. Herkkä ihoni esimerkiksi estää minä käyttämästä tuoksullisia huuhteluaineita tai voimakkaasti hajustettuja kasvojenhoitotuotteita.

Olen aika laiska ihonhoitaja, enkä arkisin jaksa käyttää ihonhoitoon muutamaa minuuttia pidempään. Niimpä ihonhoitorutiinini on aika suoraviivainen. Satsaan muutamaan hyvään tuotteeseen, joita käytän päivittäin. Tässä tekstissä kerron päivittäisestä ihonhoidostani sekä omista luottotuotteistani.

 Kuivan ihon luonnonkosmetiikan hoitopaketti

Kuivan ihon tehohoitopaketti

Talvi on tunnetusti kuiva- ja herkkäihoisille hankalaa aikaa, sillä pakkanen ja kuiva huoneilma kuivattavat jo valmiiksi kosteutuksen tarpeessa olevaa ihoa. Pakko myöntää, että vasta viimeisten vuosien aikana olen todella ymmärtänyt, kuinka paljon, ja säännöllisesti ihoni todellisuudessa tarvitsee kosteutta, erityisesti talviaikaan. Aivan liian pitkään suhtauduin ihonhoitoon, kuten teini-iässä opetettiin: liika rasvaaminen saa ihon kiiltämään ja kiihdyttää epäpuhtauksien muodostumista. Tässä ajatuksessa on itseasiassa monta asiaa pielessä, nimittäin myös rasvoittuva iho tarvitsee kosteutusta. Toiseksi, täytän aivan kohta kolmekymmentä, ihoni ei enää ole, kuten teinillä, joten myös ihonhoitorutiinit kannattaa päivittää tälle vuosikymmenelle.

Kasvojen puhdistus – hellävaraisesti vain tarvittaessa

Käytän päivittäin töissäni meikkiä, joten iltaisin puhdistan kasvoni puhdistusaineella. Olen käyttänyt nyt useamman vuoden Ekopharman Herukka -sarjan puhdistusemulsiota, joka on todella hellävarainen, mutta puhdistaa silti iholta meikkivoiteen ja muut epäpuhtaudet. Päivinä, jolloin en meikkaa, tai ihoni ei kaipaa sen suurempaa puhdistusta esimerkiksi aurinkovoiteesta tai ilmansaasteista, saatan huuhtaista kasvot vain vedellä tai raikastaa ne kasvovoiteella. Näinä päivinä käytän siis puhdistustuotetta vain epäsäännöllisesti. Aamuisin taputtelen kasvoille vain kasvovettä, sillä yön jäljiltä ne eivät kaipaa puhdistusta.

Herukka puhdistusemulsio herkälle iholle
Herukka puhdistusemulsio herkälle iholle
Noin neljä vuotta sitten vaihdoin puhdistusgeelit ja -vaahdot emulsioon ystäväni ja ekokosmetologi Vilman suosituksesta. Siihen asti kiristävä tunne iholla kasvojen pesunyhteydessä oli minulle ihan tavallista ja ikään kuin ajattelin, että se kuuluu asiaan.

Kasvovesi – humpuukista luottotuotteeksi

Nyt seuraa tunnustus: vuosiin en ymmärtänyt kasvovesihehkutusta ja pidin niitä ikään kuin turhakkeina. Vilma oli vuosia puhunut, kuinka luonnonkosmetiikassa kasvovedet tulee nähdä puhdistuksen sijaan hoitavina tuotteina. En oikein ymmärtänyt tätä puhetta ja satunnaisia häneltä saatuja näytteitä lukuun ottamatta kasvoveden käyttöni oli hyvin epäsäännöllistä. Sitten sain sattuman kaupalla kokeiluun Ekopharman Vadelma -kasvoveden, johon tykästyin välittömästi. Nykyisin suihkuttelen kasvovettä iholle vähintään kahdesti päivässä.

Vadelma kasvovesi

Mihin kasvoveden käyttö ihon kosteuttajana sitten perustuu? Katja Kokko on kirjoittanut joitain vuosia sitten tosi osuvasti kasvojen kosteuttamisesta ja siitä, miksi öljyt ja täyteläiset kasvovoiteet eivät välttämättä auta kuivan ihon kosteuttamisessa. Lyhykäisyydessään pointti on, että öljymäiset ja täyteläiset tuotteet estävät kosteuden haihtumista iholta ja sitä kautta lisäävät kosteutta iholla. Jos iho on jo valmiiksi rutikuiva, eivät nämä tuotteet välttämättä tuo ratkaisua. Kosteutta iholla lisäävä tuote sisältää vettä ja sitä kautta täyttää ihon tarvetta kosteutuksesta. Hyvinvoiva iho tarvitsee sekä vettä että rasvaisuutta, kuten kasvoöljyjä. Käytännössä siis esimerkiksi kasvovesi tai runsaasti vettä sisältävää kevyt voide tai seerumi tuo iholle kosteutta. Päälle voi levittää öljyä tai paksumpaa voidetta, joka puolestaan estää kosteuden haihtumista iholta.

Uusi kasvovesirakkauteni, jonka tänä talvena löysin, on tämä Absolutionin kasvovesi. Se sisältää myös öljyä, joten ravistan sen huolellisesti ennen kasvoille suihkutusta. Suihkutuksen jälkeen levitän kasvoveden iholle sormin. Kuiva iho saa uutta kosteutta hetkessä! Kiireisinä aamuina, kun ihoni ei ole superkuiva, suihkutan vain tämän kasvoveden meikkivoiteeni alle.

Absolution kasvovesi luonnonkosmetiikkaa

Kosteusvoide, seerumi ja kasvoöljy – kuivalle iholle tarpeen ja fiiliksen mukaan

Käytän kosteuttavia tuotteita fiiliksen mukaan. Perustuotteena kasvovoide, johon yhdistelen öljyjä ja seerumeita. Lämpimämpinä vuodenaikoina tykkään hieman kevyemmistä voiteista ja talviaikaan siirryn luottovoiteeseeni, joka löytyy ihanasta herukkasarjasta.  

Tänä talvena otin mukaan säännölliseen käyttöön kasvoöljyn, kun aikaisempina talvina olen levittänyt voiteen alle kosteuttavaa seerumia. Ekopharman Vadelma öljystä olen tykännyt tosi paljon, sillä se imeytyy nopeasti ja jättää iholle ihanan tunteen. Välillä laitan öljyä voiteen alle. Silloin tällöin sekoitan sitä suoraan voiteen joukkoon.

Keväällä ajattelin jättää öljyn käytön vähemmälle ja siirtyä  taas seerumin käyttöön, jonka levitän voiteen alle. Ekopharman superkosteuttavaa Vadelma seerumia käytin koko viime talven.

Päivittäisen ihonhoidon lisäksi käytän säännöllisesti kasvonaamiota ja kuorin ihoani aina muistaessani. Herkkä ihoni voi paremmin, kuin koskaan!
- Nadja, yksi PINTA-verkkokaupan perustajista.

Jätä viesti

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua