Säilytä tasapaino ihonhoidossa – ylihoidettu iho on hälytystilassa

Kosmetologina kohtaan säännöllisesti asiakkaita, joiden ihossa on merkkejä ylihoitamisesta. On mahtavaa, että ihmiset innostuvat ihonsa hoidosta ja hoitavat ihoa aktiivisesti. Sopimattomat tuotteet ja liian aktiivinen hoito saattavat kuitenkin häiritä ihon luonnollista tasapainoa, jolloin se alkaa oireilla. Ihonhoito on aina yksilöllistä ja se vaihtelee vuodenajan, elämäntilanteen ja iän mukaan. Tärkein ohjeeni ihonhoidossa onkin ihon kuuntelu tässä hetkessä.

”Hoitofilosofiani on, että kosmetiikalla tuetaan ihon luontaista hyvinvointia, eikä häiritä sitä”

Kuinka tunnistan ylihoidetun ihon?

Ylihoidettua ihoa on käsitelty liian voimakkailla aineilla liian usein. Esimerkiksi usein toistuva voimakas kuorinta tai kuivattava puhdistusaine voivat häiritä ihon luontaista puhdistumista sekä kosteustasapainoa. Ylihoidettu iho on saattaa hilseillä ja punoittaa. Lisäksi siinä saattaa esiintyä epäpuhtauksia, tukkoisuutta ja näppylöitä. Ylihoidettu iho saattaa olla tulehdustilassa ja siksi ärtyisä ja pintakuiva.

Kuiva, hälytystilassa oleva iho on epäpuhtaampi ja on heikompi taistelemaan hormonaalisia epäpuhtauksia vastaan, kuin kosteutettu tasapaininen iho. Ylihoidetussa ihossa esiintyy herkemmin hormonaalista epäpuhtautta ja siitä aiheutuvia tukkeumia, esimerkiksi leuan alueella.

Ylihoidettu iho kaipaa rauhoitusta

Jos tunnistat oman ihosi edellä mainitusta kuvauksesta, on hyvä arvioida uudelleen tällä hetkellä käytössäsi olevia ihonhoitotuotteita. Kuinka usein ihoasi kuorit? Millaista ihon puhdistustuotetta käytät? Kuinka ihoasi kosteutat? Ylihoidettu iho kaipaa rauhaa ja rahoitusta. Jätä siis ihosi kuorimatta hetkeksi ja kevennä puhdistusrituaaliasi.

Ensimmäiseksi askel ylihoidetun ihon hoidossa on tilanteen rauhoittaminen. Kokeile puhdistustuotteen vaihtamista miedompaan. Jos käytössäsi on esimerkiksi geelimäinen puhdistustuote tai -vaahto, ota käyttöösi hellävaraisempi puhdistusemulsio. Vanhaa tuotetta ei tarvitse heittää pois, vaan sen voi jättää odottamaan kesäaikaa, jolloin iho ei kuivu puhdistuksesta yhtä helposti.

EkoPharma Herukkapuhdistusemulsio

EkoPharman Herukka puhdistusemulsio puhdistaa ihoa hellävaraisen tehokkaasti.

Puhdistusrutiinin keventämisen lisäksi ihon kuorinta kannattaa jättää pois hetkeksi. Tarkkaile, miten ihosi reagoi taukoon. Kuorintatuotteet vaikuttavat iholla eri tavoin. Entsymaattinen kuorinta tarkoittaa, että kasvojen ihoa kuoritaan miedoilla hedelmähapoilla. Mekaanisessa kuorinnassa kasvojen iho kuoritaan kuorintatuotteessa olevien rakeiden avulla. Osassa kuorintatauotteita mekaaninen ja entysmaattinen kuorinta yhdistyvät eli tuote kuorii ihoa kaksivaikutteisesti. Esimerkiksi herkkä ja couperoottinen iho saattaa ärtyä mekaanisesta kuorinnasta, joten on tärkeää löytää itselle sopiva kuorintatuote sekä kuorintaväli.

Hoitorutiinien keventämisen jälkeen on hyvä kuulostella kiristääkö iho. Jos iho tuntuu kuivalta ja kiristävältä, on se merkki siitä, että iho kaipaa lisää kosteutta. Jos käytät kasvovoidetta voi sen vaihtaa runsaammin kosteuttavaan. Toinen vaihtoehto on tuoda kasvovoiteen rinnalle kosteuttava kasvoseerumi tai kasvoöljy. Esimerkiksi EkoPharman rauhoittavan herukkasarjan kasvoseerumi tuo iholle tehokkaasti kosteutta sitä samalla rauhoittaen.

Näin säilytät tasapainon ihonhoidossasi

  • Kuori ihoasi, kun se sitä tarvitsee. Yleisenä ohjeena ihon tilannetta tarkemmin tuntematta suosittelisin kuorintaa 1-2 viikon välein eli 2-4 kertaa kuukaudessa.
  • Myös rasvoittuva iho kaipaa kosteutta. Usein asiakkaani, joiden iho rasvoittuu esimerkiksi päivän mittaan arastelevat kosteuttavien voiteiden ja öljyjen käyttöä, vaikka iho kaipaa tasapainon säilyttääkseen kosteutta.
  • Vähemmän on enemmän. Jotta iho voi hyvin, ei kylpyhuoneessa tarvitse olla kymmenien purkkien arsenaalia, vaan muutama laadukas luottotuote riittää. Kun olet löytänyt ihotyypillesi sopivat hoitotuotteet, kokeile uusien tuotteiden sopivuutta hitaasti pikkuhiljaa.
  • Tunnista myös ihon muuttuvat tarpeet kuuntelemalla ihoasi tässä hetkessä. Tuote, joka soveltuu ihollesi tänään, ei välttämättä tue sen luontaista tasapanoa enää viiden vuoden kuluttua.

 

Vilma

Blogin kirjoittaja on Helsingin Kalliossa sijaitsevan hius- ja kauneushuone PINTAn perustaja, ekokosmetologi ja kampaaja. Vilman kauneus- ja ihonhoitofilosofiassa luonnonkosmetiikalla tuetaan ihon luontaista hyvinvointia. PINTA-verkkokaupan tuotteet ovat kokoelma Vilman sekä hänen asiakkaidensa suosikkituotteita.

Jätä viesti

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua